Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Συνέντευξη της Άντζελας Λάζου Dean, υπεύθυνης εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον (GreenPeace)
242
post-template-default,single,single-post,postid-242,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Συνέντευξη της Άντζελας Λάζου Dean, υπεύθυνης εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον (GreenPeace)



Κάναμε τρεις ερωτήσεις στην κυρία Άντζελα Λάζου Deaneυπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον (GreenPeace)



1) Ποιους στόχους έχετε;

Στην Ελλάδα:


1. Βιώσιμη γεωργία που παράγει υγιεινή και ασφαλή τροφή, εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και της τροφής μας και προστατεύει το έδαφος, το νερό, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.


2. Απεξάρτηση της Ελλάδας από τη βρώμικη ενέργεια, με την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για 100% καθαρή ενέργεια σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τα μέσα του αιώνα.


3. Η θάλασσά μας απειλείται από την υπεραλίευση, τους καταστροφικούς τρόπους ψαρέματος και τη θαλάσσια ρύπανση. Αγωνιζόμαστε  για τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στη Μεσόγειο, που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της και θα προστατεύει ουσιαστικά τη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους που, με βιώσιμο τρόπο, εξαρτώνται από αυτή.


2)Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζετε;
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, και επηρεάζεται άμεσα από αυτά. Εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, η Greenpeace δίνει έναν πολύπλευρο αγώνα για να τα προλάβει και να τα αντιμετωπίσει. Σε διεθνές επίπεδο, αγωνιζόμαστε για την οριστική παύση των πυρηνικών δοκιμών και της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, τη διάσωση των αρχέγονων δασών, την εφαρμογή της απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας και την προστασία των ωκεανών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την απαγόρευση της απελευθέρωσης γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα και το περιβάλλον, την απαγόρευση των επικίνδυνων τοξικών ουσιών, την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Ένας σύγχρονος κίνδυνος είναι και η κρίση (ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την πολιτική ηγεσία ως ευκαιρία). Αρκετές φορές το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη παραμερίζονται στο όνομα άπιαστων βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων, οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ανάπτυξης. Κάποια παραδείγματα: η άρση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συρρίκνωση του Πράσινου Ταμείου, το χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες που πέρασε χωρίς να υιοθετήσει προτάσεις για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και η  αλιεία και άλλα.
Αλλά και γενικότερα η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να δει την προστασία του περιβάλλοντος ως μια ευκαιρία για ένα βιώσιμο μέλλον περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

3)Ποιες είναι οι ευχάριστες στιγμές σας;

Όταν έχουμε νίκες. Επίσης παίρνουμε χαρά από τους υποστηρικτές και τους εθελοντές μας. Από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στη δράση μας. Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τα ίδια πιστεύω με εμάς. Όταν λοιπόν ο κόσμος ανταποκρίνεται στη δράση μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Μαζί μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα δημιουργήσει ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.


                                                            Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Άντζελα 
Καίτη Ζάννε

No Comments

Post a Comment