Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Το γέλιο και η χαρά στο σχολείο. Από τα κείμενα των μαθητών της Α΄Λυκείου
302
post-template-default,single,single-post,postid-302,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Το γέλιο και η χαρά στο σχολείο. Από τα κείμενα των μαθητών της Α΄Λυκείου
Ένα σχολείο χωρίς γέλιο, χαρά, χιούμορ, δεν είναι σχολείο, αλλά στρατόπεδο και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει συμμετοχή μέσα στην τάξη και να χαλάει η διάθεση και η όρεξη των μαθητών για μάθημα.
 ΣΤΕΦΑΝΙΑ Β

Η χαρά είναι το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή μας, γιατί άμα δεν την έχεις, είσαι μέσα στην κατάθλιψη συνέχεια, γι΄αυτό είναι ωραίο να έχεις χαρά μέσα στο μάθημα και ειδικά, όταν βγαίνεις διάλειμμα κι όταν πηγαίνεις μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠ.

Το γέλιο και η χαρά, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικά, γιατί μπορούν να λύσουν πληθώρα προβλημάτων με επιτυχία και αν στη θέση τους τοποθετήσουμε τη λύπη και τη στενοχώρια, η ζωή μας μπορεί να είναι δυσάρεστη και καταστροφική και να οδηγηθούμε σε κατάθλιψη. Άρα για να πετύχουμε τον σκοπό μας πρέπει να σκεπτόμαστε θετικά και να χαμογελάμε κάθε μέρα.
ΑΝΝΑ Γ.

Μερικοί από τους σκοπούς του σχολείου είναι η επικοινωνία, ο διάλογος, η συνεργασία των μαθητών. Αποτέλεσμα αυτών των τριών είναι βέβαια η μάθηση, αλλά και το γέλιο που προκαλούν ο ένας στον άλλο με αυτά που λένε μεταξύ τους. Άρα το γέλιο και οι χαρούμενες στιγμές των μαθητών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Τ.

Αν τυχαία επιλέγαμε να επισκεφθούμε μια σχολική τάξη, θα βλέπαμε μαθητές-ρομπότ, οι οποίοι είναι χωρίς αισθήματα. Ένα μόνο συναίσθημα κυριαρχεί, το άγχος, που δεν σου επιτρέπει ούτε να χαρείς, ούτε να χαμογελάσεις. Αντίθετα σε γεμίζει με ευθύνες, άρα και πίεση και αυτό σε εξαντλεί. Αυτό το συναίσθημα έχει καταφέρει να δημιουργήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα άχαρο και βαρετό μάθημα, στο οποίο οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να κάθονται και να ακούνε, χωρίς να συμμετέχουν άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές βαριούνται, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν το μάθημα και να καταφεύγουν σε φροντιστήρια.
ΓΙΑΝΝΗΣ Π.


Πολλοί καθηγητές, όταν κάνουν μάθημα, δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ, ούτε κάνουν αστεία, με αποτέλεσμα εμείς να βαριόμαστε μέσα στην τάξη και να θεωρούμε το μάθημα βαρετό.
ΕΙΡΗΝΗ Μ

.Οι περισσότεροι μαθητές είναι ζωηροί μέσα στην τάξη, γελάνε, είναι χαρούμενοι, χαίρονται την κάθε στιγμή. Υπάρχουν όμως και στιγμές που ο καθηγητής είναι κουρασμένος και δεν μπορεί να αφοσιωθεί στο “κέφι” της τάξης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και καυγάδες.
ΓΕΩΡΓΙΑ Β.


Το σύστημα πιέζει τους καθηγητές να βγάλουν τεραστίων διαστάσεων ύλη, που τα κεφάλια των μαθητών μοιάζουν μπιζέλια μπροστά της. Οπότε η γνώση εξτμίζεται, άδεια η μνήμη των μαθητών, τίποτα δεν μένει από το σχολείο. Αν όμως βάζουμε λίγο γέλιο, λίγη χαρά στο μάθημα, εκεί θα κολλήσει και η γνώση. Όσο δύσκολο και να είναι το σύστημα και πιεστικό, όταν υπάρχει όρεξη, όλα γίνονται.
ΜΑΡΙΑ Φ.

 Ένας λόγος που μπορεί να χαθούν το γέλιο και η χαρά από το σχολείο είναι όταν προσβάλλουν κάποιον, τότε παύουν να είναι γέλιο και χαρά και περνάνε σ’ ένα άλλο στάδιο, την κοροϊδία. Ακόμη ένας λόγος είναι όταν ξεπερνούν τα όρια σε μια τάξη και τότε πολύ απλά δεν γίνεται μάθημα. Θα ήταν πολύ εύκολο να αγαπήσουν οι μαθητές αυτόν τον καθηγητή, επειδή κάνουν χαλαρό μάθημα, αλλά τις συνέπειες θα τις υποστούν στο μέλλον και τότε θα καταλάβουν την αρνητική πλευρά του θέματος. ΑΝΤΖΕΛΑ Π.

 Ο τραμπουκισμός (bulling) είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας. Κάποιοι νταήδες στην τάξη μπορεί να δέρνουν, να απειλούν, να κλέβουν, να ασκούν λεκτική βία σε ένα ή περισσότερα παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να χάνουν το γέλιο και τη χαρά τους με όσα περνάνε. ΛΕΥΤΕΡΗΣ Τ


Όσο τρελό κι αν ακούγεται, το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι από τους σοβαρότερους λόγους της μείωσης του γέλιου και της χαράς. Τα παιδιά αναγκάζονται να διαβάζουν όλη μέρα και να μαθαίνουν πράγματα που ίσως δεν τα χρησιμοποιήσουν ποτέ, με αποτέλεσμα, να επιβαρύνουν και να κουράζουν το μυαλό τους, χωρίς να έχουν κάνει κάτι διασκεδαστικό για εκείνους μέσα στη μέρα. Μ΄αυτό τον τρόπο οι μαθητές δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και βλέπουν το σχολείο σαν φυλακή, σαν θάνατο. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι μισούν το σχολείο κι εκτός από τη λιγότερη χαρά και τα λιγότερα χαμόγελα έχουμε και λιγότερους μαθητές στα σχολεία.
ΒΙΟΛΕΤΤΑ Γ.


Αυτό που πρέπει να κάνουν οι δάσκαλοι είναι να αφήνουν τα παιδιά να εκφράζονται και να χαμογελούν, γιατί αυτό έχει συνέπειες για όλες τις γενιές που έρχονται μετά από μας, γιατί όπως δεν αφήνουν εμάς να γελάμε, έτσι δεν θα αφήσουμε κι εμείς τα παιδιά μας.
ΑΡΜΠΡΙ ΤΖ.
 

 Ιδέες για να γίνει πιο ευχάρισο το μάθημα υπάρχουν πολλές, αρκεί όλοι να κινητοποιηθούν και να δείξουν διάθεση να επανέλθει το γέλιο και η χαρά στα πρόσωπα των μαθητών. Για αρχή καλό θα ήταν να διοργανώνονται ενδοσχολικές παρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις από τους μαθητές, συναυλίες

από τη σχολική χορωδία κ.λ.π. Έπειτα καλό θα ήταν να γίνονται συζητήσεις και ομιλίες μαθητών για καθημερινά θέματα που συχνά απασχολούν τους νέους. Επίσης οι καθηγητές να κάνουν πιο διασκεδαστικό το μάθημά τους, παίζοντας με τους μαθητές γνωστικά παιχνίδια. Οι συνομιλίες μεταξύ μαθητών και καθηγητών θα έκαναν πολύ καλό σε όλους, γιατί έτσι θα αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα που υπάρχουν και στις δύο μεριές.
ΝΙΚΟΣ Σ.

Μέσα από την εμπειρία μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα των καθηγητών που έχουν διαμορφώσει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους και έχουν συνδυάσει το μάθημα με ευχάριστα και ενδιαφέροντα πράγματα που τους απασχολούν. Έτσι οι μαθητές ενθουσιασμένοι αγαπούν το μάθημα και οδηγούνται στην απολαυστική διεξαγωγή του. ΝΙΚΟΣ Χ.
Λύσεις για το φαινόμενο της αγέλαστης κοινωνίας των μαθητών υπάρχουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Απαιτείται η προσπάθεια όλων μας για τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν υποδουλώνει τους μαθητές, αλλά τους παρέχει το χώρο και το χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουν να χαρούν τη ροή ενός πιο ελαστικού μαθήματος, που θα γίνεται από καθηγητές που δεν είναι πιεσμένοι από την ύλη. Επειδή όμως το παραπάνω είναι πολύ δύσκολο-σχεδόν αδύνατο- να πραγματοποιηθεί, θα ήθελα απλά να συμβουλέψω τους συμμαθητές μου να βρίσκουν πάντα λίγο χρόνο να γελούν, γιατί το γέλιο δίνει πραγματικά ζωή.
ΣΤΑΥΡΟΣ-ΙΑΚ. Μ

No Comments

Post a Comment