Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολικής χρονιάς 2012-13: Μια καλή σοδειά
Η περασμένη Τρίτη 14 Μαΐου, στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Κορθίου ήταν η μέρα παρουσίασης των προγραμμάτων της χρονιάς. Νομίζω ότι φέτος αυτή η παρουσίαση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η ποικιλία, η πληρότητα, η οργάνωση και η άρτια τεχνολογική υποστήριξη των παρουσιάσεων έδινε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε άλλο χώρο, για να μην πω σε άλλη χώρα. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να μάθουμε για τα σπήλαια από γεωλογική, ιστορική και μυθολογική άποψη. Γνωρίσαμε καλύτερα το δικό μας σπήλαιο Φόρο, που είναι στο Αλαδινού και δύο σπήλαια της Κρήτης, τα οποία επισκέφθηκαν οι μαθητές μας με τη βοήθεια του εκεί Περιβαλλοντικού Κέντρου. Από εκεί μας έφεραν κι άλλα, φωτογραφίες, εντυπώσεις από επισκέψεις σε πόλεις και μουσεία, αλλά και μια υπέροχη αφήγηση ενός παλιού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που συνάντησαν εκεί.
Μια άλλη ομάδα μαθητών μας παρουσίασε τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΟΥΝΕΣΚΟ), που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτή η παρουσίαση έγινε προφορικά, χωρίς τη βοήθεια χειρογράφου, όπως μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι που έχουν αφομοιώσει και κατέχουν το θέμα τους .
Η επόμενη παρουσίαση αφορούσε έναν πολιτιστικό οδηγό της περιοχής Κορθίου, μέσα στον οποίο καταγράφονταν όλα τα αξιοθέατα της πολιτιστικής μας παράδοσης, εκκλησίες, βρύσες, μύλοι, μονοπάτια, γεφύρια, περιστεριώνες κλπ. Ο ίδιος ο οδηγός, καλαίσθητος και πλήρης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους φορείς που προωθούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Άλλη ομάδα μας παρουσίασε τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος και ομολογουμένως ήταν πολύ πειστικοί για όσους το υφίστανται, ελπίζω και για όσους το προκαλούν.
Το επόμενο πρόγραμμα αναφέροταν στην ελιά και το αμπέλι, τα δυο βασικά συστατικά του ελληνικού τοπίου. Ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που είχαν και έχουν αυτά τα δύο ευλογημένα φυτά για τη χώρα μας, όχι μόνο οικονομικά και ιστορικά, αλλά και…ποιητικά. Μας έδωσε ακόμη και πρακτικές συμβουλές για παρασκευή σαπουνιών και αλοιφών.
Το επόμενο θέμα ήταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μαζί με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτά απολαύσαμε ένα υπέροχο τραγούδι σε μοντέρνο ρυθμό, που λειτούργησε σαν μουσικός αντίλογος στην εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά.
Η τελευταία παρουσίαση ήταν πολύ πρωτότυπη: Έδειξε τη δημιουργία και την εξέλιξη του σχολικού κήπου με πολλή μουσική και χιούμορ και στο τέλος μας κέρασαν και μια ωραία σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκια και σπανάκι παραγωγής τους.
Το κορυφαίο γεγονός της ημέρας ήταν όμως η προβολή της ταινίας με την οποία συμμετείχε το σχολείο μας στον κινηματογραφικό διαγωνισμό«Ένας πλανήτης? μια ευκαιρία», μια ταινία για τη θάλασσα που μας χωρίζει και μας ενώνει.
Μην ξεχάσω όμως και την πιο συγκινητική για μένα στιγμή. Μια απρόσμενη ανάγνωση ή μάλλον ερμηνεία ενός ποιήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου για την Άνδρο, από το μαθητή Γιάννη Μήλα της Α΄Λυκείου.
Στο τέλος, ανακοινώθηκαν και τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού (Α’ Βραβείο Αντώνης Παπαδόπουλος, Β΄ Βραβείο Μαρία Σκόρδου, της Β΄ Λυκείου). Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου βρίσκονται ακόμη.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να γίνουν αυτά τα ωραία και όσους γονείς μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Κορθίου Ειρήνη Πανταζή, την κ. Μαρούσα Σπαρτινού, υπεύθυνη των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαδινού, Γιάννη Πιπεργιά, που έχει την επιμέλεια του Σπηλαίου Φόρος.
Παρακαλώ όσους έχουν φωτογραφίες ή βίντεο από την παρουσίαση να μου τα στείλουν για να εμπλουτίσω αυτή την ανάρτηση.
Αναστασία Σκόρδου
Θερσίτης
18 Μαΐου 2013 at 16:36Είμαι περήφανος για τους συναδέλφους μου στο Κόρθι και γεμάτος ζήλια που δεν είμαι τόσο ικανός όσο εσείς. Περιμένουμε βίντεο και φωτογραφίες σύντομα.