Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Tae Kwon Do στην Άνδρο
314
post-template-default,single,single-post,postid-314,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tae Kwon Do στην Άνδρο

Tae Kwon Do

Το Τάε Κβον Ντο (tae kwon do ή taekwondo) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα.

Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει “τεχνική ποδιών”, Κβον σημαίνει “τεχνική χεριών” και Ντο σημαίνει “νους”, “σκέψη”. Σε ελεύθερη μετάφραση, Τάε Κβον Ντο σημαίνει “Τέχνη χτυπημάτων με τα πόδια και τα χέρια σύμφωνα με το μυαλό “.Βασική αρχή του Τάε Κβον Ντο είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα.

Οι αρχές του Τάε Κβον Ντο, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του αθλήματος Στρατηγός CHOI HONG HI μέσα στην Εγκυκλοπαιδεία του Τάε Κβον Ντο που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής: Ευγένεια (Ye Ui), Ακεραιότητα (Yom Chi) ,Επιμονή (In Nae), Αυτοέλεγχος (Guk Gi), Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool).

Στο Ταε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή. Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής: 10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη).8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη).6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.5th Gup (Μισή μπλε Zώνη).4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη).2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη).1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.Η νέα ζώνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ ή πουμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Όσο ο αθλητής έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.

Αυτό το ενδιαφέρον λοιπόν άθλημα εδώ και τρία χρόνια έχει υποστηρικτές και στην Άνδρο. Συγκεκριμένα το 2010 ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου υπό την προεδρία της Βάσως Καρατζοπούλου  αποφάσισε να φέρει στο Κόρθι ένα δάσκαλο Ταε Κβον Ντο, θέλοντας να υπάρχει μια αθλητική δραστηριότητα για όλα τα παιδιά, κάτι που έλειπε, ιδίως για τα κορίτσια, διότι υπήρχε μόνο η ομάδα ποδοσφαίρου.

Ο δάσκαλος μας λοιπόν Κωσταντίνος Ξαντινίδης (Μαύρη Ζώνη 3 Νταν) δημιούργησε αρχικά τέσσερα τμήματα εκμάθησης της παραδοσιακής τέχνης του Ταε Κβον Ντο ή αλλιώς I.T.F. Οι αθλητές ανεξαρτήτου ηλικίας (στο Σύλλογο μας υπάρχουν αθλητές από 6 έως 40+ ετών) έδειξαν ενθουσιασμένοι και «πωρωμένοι» όπως αυτοχαρακτηρίζονται οι νέοι αθλητές μας, επομένως δεν άργησαν οι πρώτες εξετάσεις. Έτσι λοιπόν από το απόλυτο λευκό της στολής περάσαμε στην πρώτη διχρωμία : άσπρο ? κίτρινο. Με τις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες ήταν ανοικτές στο κοινό, το Ταε Κβον Ντο έγινε γνωστό σε περισσότερα άτομα σε όλη την Άνδρο με αποτέλεσμα να προσελκύονται από το δάσκαλό μας όλο και περισσότεροι αθλητές. Έτσι δημιουργήθηκε την επόμενη χρονιά τμήμα Ταε Κβον Ντο και στο Μπατσί.

Σήμερα έχουμε περάσει από τέσσερις εξετάσεις με αποτέλεσμα να έχουμε αθλητές σε διάφορα επίπεδα : άσπρη, μισή κίτρινη, κίτρινη ,μισή πράσινη, πράσινη και μισή μπλε. Οι επόμενες εξετάσεις μας είναι αρχές Μαρτίου και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς γιατί το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά. Οι προπονήσεις των τμημάτων μας γίνονται όλες τις μέρες της εβδομάδας και το κάθε τμήμα έχει διαλέξει την ώρα η οποία διευκολύνει τους αθλητές. Για παράδειγμα τα πιο μικρά παιδάκια κάνουν το απόγευμα, εμείς οι έφηβοι κατά τις οκτώ το βράδυ, για να έχουμε τελειώσει και τις σχολικές μας υποχρεώσεις και οι μεγαλύτεροι κάνουν μετά τις εννιάμιση για να έχουν τελειώσει από την δουλειά τους. Έτσι, όλοι οι αθλητές μας είναι ευχαριστημένοι.

Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός στη ζωή του ανθρώπου και πιστεύω πως η προσπάθεια που γίνεται με το Ταε Κβον Ντο θα βάλει τον αθλητισμό στη ζωή των κατοίκων της Άνδρου, διότι είναι   πρωτότυπο και  ελκυστικό άθλημα. Ελπίζω επίσης, το Ταε Κβον Ντο να κερδίσει  την μάχη που δίνουν πλέον σχεδόν όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν χρηματική υποστήριξη, στην δύσκολη εποχή στην οποία ζούμε και  να μείνει δυνατό, γιατί πραγματικά έχει γίνει κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων και, αν φύγει, θα υπάρξουν κενά, τα οποία λόγω της εποχής ίσως και να μην καλυφθούν?
Αυγουστίνα Μάστορη
Α΄ Λυκείου

No Comments

Post a Comment