Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Δάσκαλοι VS ΜΜΕ: Μια ανοικτή επιστολή από μια μαθήτρια
315
post-template-default,single,single-post,postid-315,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Δάσκαλοι VS ΜΜΕ: Μια ανοικτή επιστολή από μια μαθήτρια


Κύριοι/Κυρίες,
  Ονομάζομαι Κατερίνα και είμαι μαθήτρια της Β’Λυκείου.Τα τελευταία χρόνια,καθώς μεγαλώνω,παρατηρώ έναν συνεχή βομβαρδισμό πληροφοριών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναρωτιέμαι: Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιός είναι ο ρόλος σας σε αυτό;
  Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι πλέον λιγότερο σημαντικοί,αφού τα παιδιά μπορούν να μάθουν ό,τι και αν θέλουν, από το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο, από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο κτλ. Παρ’όλα αυτά οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο: οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν κρίση και να ξεχωρίζουν τις πληροφορίες που αξίζουν πραγματικά.
  Εμείς τα παιδιά έχουμε μια τάση τον τελευταίο καιρό να μην σκεφτόμαστε.Δεν θα καθίσουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, γιατί μπορούμε να περάσουμε την ώρα μας χαζεύοντας τηλεόραση. Αν δούμε ένα γεγονός στις ειδήσεις ή στο διαδίκτυο,θα το αφομοιώσουμε και δεν θα αναρωτηθούμε αν είναι αληθινό ή αν υπάρχουν και άλλες πληροφορίες για αυτό.Και αν μας ρωτήσεις τι επάγγελμα θα θέλαμε να κάνουμε,οι περισσότεροι δεν θα σου πούν γιατροί και δικηγόροι, αλλά τραγουδιστές ηθοποιοί και παρουσιαστές.Αυτοί είναι πιο σημαντικοί,τους ξέρουν και τους θαυμάζουν όλοι θα σου πούν.Τέλος, δεν μας αρέσει τίποτα το διαφορετικό, αφού τα προτυπά μας είναι πανέμορφες αδύνατες κοπέλες και γυμνασμένοι άνδρες.
  Όλα αυτά είναι λογικά αφού τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σπίτι που είναι σχεδόν όλη μέρα ανοιχτή η τηλεόραση και που υπάρχει τουλάχιστον ένας υπολογιστής.Και θεωρούν πάρα πολύ σημαντικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί έχουν μάθει να ζούν με αυτά.Εσείς όμως ως εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσετε στα παιδιά μια ‘θετική καχυποψία’. Πρέπει να τους μάθετε να ψάχνουν και να μην πιστεύουν οτιδήποτε καλοσερβιρισμένο.Επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι τα ΜΜΕ δεν είναι το μόνο μέσο πληροφόρησης, αλλά ότι υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία από τα οποία μπορούν να μάθουν αυτά που θέλουν.Ένας έξυπνος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να εξετάσουν ενδιαφέροντα γεγονότα ψάχνοντας στο διαδίκτυο και σε σχετικά βιβλία και να συγκρίνουν τις πληροφορίες.
Τέλος τα παιδιά πρέπει να ξεχωρίσουν τον εικονικό από τον πραγματικό κόσμο. Αυτό θα μπορούσατε να το καταφέρετε δειχνοντάς τους παραδείγματα παραπληροφόρησης,αποδεικνύοντάς τους ότι πολλά ΜΜΕ εξυπηρετούν συμφέροντα και δίνοντάς τους ερεθίσματα, ώστε να προτιμήσουν την πραγματική ζωή και να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαφέρουν μεταξύ τους.
  Με την σωστή καθοδήγησή σας αυτή η κατάσταση θα μπορέσει να αλλάξει και τα παιδιά θα μπορέσουν να αποδείξουν επιτέλους ότι είναι αρκετά έξυπνα και ικανά να έχουν την δική τους άποψη.
                                                                                                                                  Με εκτίμηση,


                                                                                                                             Κατερίνα Σταθάκη
 

No Comments

Post a Comment