Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας
324
post-template-default,single,single-post,postid-324,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας

Απάνθισμα από τα γραπτά των μαθητών της Α΄Λυκείου με θέμα η ερωτική ζωή των εφήβων στην Ελλάδα:

“Στην Ελλάδα, είτε θεωρούμε τον έρωτα ως κάτι τόσο καθημερινό και δεδομένο, που δεν μπαίνουμε στον κόπο να ενημερώσουμε τους νέους γι’ αυτό είτε ντρεπόμαστε γι’ αυτόν τόσο που δεν τολμάμε να μιλήσουμε στους εφήβους για κάτι τόσο “αισχρό”.
Μαρία Σκόρδου

“Η καλύτερη ενημέρωση που θα μπορούσε να έχει ένας έφηβος είναι από το σχολείο κι από βιβλία, αλλά όχι τόσο από φίλους, γιατί μπορεί να γνωρίζουν κάτι παραπάνω, αλλά μπορεί να γνωρίζουν και κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά”.
Μαργαρίτα Μπενά

“Στις μέρες μας, το να έρθει σε επαφή ένα αγόρι ή ένα κορίτσι το βλέπουν σαν μόδα, ο ένας παρασύρει τον άλλον και το βρίσκουν αστείο όταν ακούν ότι δεν έχει κάνει κάποιος σχέση. Συνήθως τα κορίτσια παρασύρουν το ένα το άλλο, μόνο και μόνο για να λένε ότι έχουν έρθει σε επαφή με αγόρια και το ίδιο κάνουν και τα αγόρια.”
Βεατρίκη Παρλιάρου

“Οι έφηβοι στη χώρα μας δεν γνωρίζουν καλά τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και όσοι ξεκινούν από μικρή ηλικία τη σεξουαλική δραστηριότητα έχουν κάποια προβλήματα, όπως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αυτό μας το επιβεβαιώνει μια έρευνα που έδειξε ότι μόνο το 2,6% των εφήβων ήξεραν να χρησιμοποιούν σωστά τις προφυλάξεις.”
Μιχάλης Γλυνός

“Το περίεργο είναι ότι οι Έλληνες έφηβοι αντί να φοβούνται για κάτι που ακόμα και οι γονείς τους με δυσκολία τους μιλούν και για το οποίο δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα, βιάζονται να το γνωρίσουν. Ίσως πιστεύουν ότι είναι ένα μέσο ενηλικίωσης και θέλουν να απελευθερωθούν από τους μεγαλυτέρους τους, οι οποίοι συμπεριφέρονται στενόμυαλα σε σχέση με την ερωτική ζωή. Ακόμη κάποιοι νέοι βλέπουν το ξεκίνημα των ερωτικών σχέσεων ως αντίδραση σε αυτούς που τους αντιμετωπίζουν ακόμη ως παιδιά. Τέλος υπάρχουν νέοι που πιέζονται από τους ερωτικούς τους συντρόφους ή ακόμα και από τους φίλους τους να “προχωρήσουν” “
Κατερίνα Σταθάκη

“Το μεγαλύτερο ποσοστό νέων έχει αποκτήσει κάποιες ερωτικές εμπειρίες από τα μέσα της εφηβείας τους. Άλλωστε, από βιολογική πλευρά κάθε έφηβος επιθυμεί την ερωτική επαφή. Το κακό είναι όμως πως κάποιες φορές οι νέοι αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή λάθος. Δηλαδή είτε πιέζονται από τις παρέες τους είτε δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη, ώστε να εξοικειωθούν καλά με τον τομέα αυτόν.
Στη σημερινή εποχή, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι ένα φαινόμενο αρκετά εξαπλωμένο στη χώρα μας, όπως και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Και τα δύο προέρχονται από αναξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης. Η Ελλάδα νομίζω πως θα έπρεπε να ενσωματώσει ένα μάθημα πάνω στη σεξουαλική αγωγή, ώστε να αποτρέπει τους εφήβους από λάθη που μπορεί να τους στιγματίσουν για μια ολόκληρη ζωή. Μπορώ όμως να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένη που στον τόπο που ζω δεν έχουμε κρούσματα τέτοιου είδους, πράγμα που σημαίνει πως όλοι διαθέτουμε ωριμότητα αλλά και αυτοσεβασμό.”
Δέσποινα Γαύρα

“Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί νέοι που είναι αναλφάβητοι στα ερωτικά, γιατί μπορεί να μην ενημερώνονται σωστά ή και καθόλου. Σ’ αυτό ίσως φταίνε οι γονείς, αλλά και το σχολείο. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε το σχολείο να συμβάλει στη σωστή ενημέρωση για το σεξ, αλλά και οι γονείς να απελευθερώνονται και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες.”
Λία Στρατή

“Οι παρέες μπορεί να σε παρασύρουν και να κάνεις κάτι που δεν θέλεις, επειδή το έκαναν και οι φίλοι σου. Σκέφτεσαι: “Γιατί να μην το κάνω κι εγώ;” Και από κει και ύστερα ξεκινούν τα προβλήματα, εγκυμοσύνες, αρρώστιες, ψυχολογικά. Υπάρχουν βέβαια πολλές μέθοδοι να τα αποτρέψεις όλα αυτά, αλλά λόγω της κακής ενημέρωσης, δεν τις χρησιμοποιούν.”
Κατερίνα Μανέτα

“Τα παιδιά σε μικρή ηλικία, κατά την άποψή μου, δεν είναι σωστό να ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή, εγώ θα έλεγα να την ξεκινήσουν, όταν ωριμάσουν και φτάσουν στην επιτρεπόμενη ηλικία, φυσικά με τις επιτρεπόμενες προφυλάξεις. Σ’ αυτό το θέμα όμως οι νέοι είναι παρορμητικοί και θεωρούν ότι δεν θα συμβεί το κακό σε αυτούς, όμως είναι πολύ σοβαρό θέμα μια εγκυμοσύνη ή μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Γενικά πρέπει να ενημερωθείς πλήρως πριν κάνεις κάτι και το μετανιώνεις σε όλη σου τη ζωή!”
Ελένη Λουκρέζη

“Πολλά παιδιά μαθαίνουν για το σεξ από τους γονείς τους, από τους φίλους τους ή το σχολείο. Οι γνώσεις όμως που παίρνουν είναι ελάχιστες και ασήμαντες. Μερικές φορές υπάρχει ενημέρωση ακόμα κι από την τηλεόραση, αλλά μερικοί έφηβοι πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα θέλουν να μάθουν εμπειρίες από φίλους.”
Αντώνης Παπαδόπουλος

“Σχετικές έρευνες σε διάφορες χώρες υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των ερωτικά αναλφάβητων νέων έχει αυξηθεί δραματικά, διότι υπάρχουν πολλές ασχολίες που μπορεί να ξεδώσει ένας άνθρωπος και δεν χρειάζεται μια κοπέλα.
Οι έφηβοι δεν θέλουν να είναι αυτοί οι κυνηγοί, διότι ντρέπονται ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος και θέλουν να τους κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τα κορίτσια. Αλλά επειδή φυσικός κυνηγός της ερωτικής ζωής είναι ο άνδρας, δεν κάνει την αρχή κανένας από τους δυο. Επίσης τα αγόρια φοβούνται πολύ να μην τους απορρίψουν τα κορίτσια λες και δεν υπάρχουν άλλα που να τους θέλουν.
Ακόμη στη σημερινή εποχή τα παιδιά ασχολούνται με τον υπολογιστή ή άλλα αναθεματισμένα μηχανήματα, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανοησία, όπως το facebook που έχει κάνει τους ανθρώπους να τρελαίνονται χωρίς αυτό ή να μη βγαίνουν έξω να μιλήσουν με κάποιον άνθρωπο.
Υπάρχουν επίσης και σεξουαλικά δραστήριοι έφηβοι που δεν τους νοιάζει τίποτε άλλο, παρά μόνο πώς θα ρίξουν πολλά κορίτσια το ένα μετά το άλλο και μετά θα τα πετάξουν. Και δεν τους νοιάζουν οι αρρώστιες που μπορεί να μεταφέρουν στους άλλους ή να κολλήσουν οι ίδιοι.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να μπει και στην Ελλάδα το πρόγραμμα της σεξουαλικής αγωγής. Ας μπουν και στα σχολεία τα μαθήματα της ζωής κι όχι μόνο τα κλασικά μαθήματα.”
Κώστας Μουστάκας

Και ο επίλογος:
“Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι της ηλικίας μας. Η κοινωνία όμως καθορίζει πότε κάποιος θα ερωτευθεί ή πότε θα θελήσει να έρθει σε ερωτική επαφή;Το να έχεις ερωτικές σχέσεις στην εφηβική ηλικία είναι πολύ φυσικό στις μέρες μας, απλά οι μεγάλοι αρνούνται να το πάρουν απόφαση. Βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό όμως είναι να είσαι καλά ενημερωμένος και να μη φέρεσαι επιπόλαια, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να είμαστε η 3η χώρα στην Ευρώπη με τις περισσότερες εκτρώσεις σε ανήλικες κοπέλες.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Στο σχολείο είναι απαραίτητο να γίνεται μάθημα σεξουαλικής αγωγής, έτσι ώστε οι νέοι να είναι ασφαλείς και ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους.”
Κατερίνα Σταθάκη

2 Comments
  • Διονύσης Μάνεσης

    28 Φεβρουαρίου 2012 at 22:00 Απάντηση

    Ώριμες απαντήσεις σε δύσκολα θέματα, παιδιά. Πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή.

  • Ανώνυμος

    12 Σεπτεμβρίου 2012 at 06:03 Απάντηση

    πολυ ορθες αποφασεις

Post a Comment