Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Περιήγηση στα χωριά μας, μέρος τρίτο: Στο κοχυλιανό το κάστρο
357
post-template-default,single,single-post,postid-357,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Περιήγηση στα χωριά μας, μέρος τρίτο: Στο κοχυλιανό το κάστρο

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Άνδρου. Βρίσκεται σε ένα ύψωμα κοντά στο Κοχύλου, απ’ όπου είναι και η πρόσβαση. Κατασκευάστηκε το Μεσαίωνα (αν και φαίνεται πως υπάρχουν και ίχνη ρωμαϊκής οχύρωσης) για προφύλαξη από τους πειρατές, που λυμαίνονταν τότε το Αιγαίο Πέλαγος. Η θέση του ιδανική, και με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.

Η ιστορία του Κάστρου είναι σχεδόν άγνωστη και έτσι έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν
το Κάστρο, έστειλαν μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν δήθεν βοήθεια, όμως το βράδυ η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους.

Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και
αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Έτσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο από τα
αξιοθέατα της περιοχής: ?Το κάστρο της Φανερωμένης?, γνωστό ως και ?Το κάστρο του
Κοχύλου? και την όμορφη παραλία, ?Της γριάς το πήδημα?.

Στο Κάστρο θα δείτε το επιβλητικό τείχος, το οποίο σε πολλά σημεία διασώζεται πολύ καλά. Επίσης θα διακρίνετε ερείπια από αναρίθμητα κτίσματα, πολλά από τα οποία είναι υπόγεια και διακρίνονται μόνο επειδή η οροφή τους έχει καταρρεύσει. Ο μύθος λέει πως μέσα από αυτά τα υπόγεια υπάρχει επικοινωνία με τις παρακείμενες ακτές της Μέλισσας.
Μην παραλείψετε να είσαστε εκεί το δεκαπενταύγουστο στο μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.


Γεωργία Ρήγα

1 Comment
  • μαθητής

    28 Ιανουαρίου 2010 at 13:24 Απάντηση

    Εμένα γιατί δεν μου γράφετε κανένα σχόλιο;:(

Post a Comment