Γυμνασιο-ΤΛ Κορθίου | Περιήγηση στα χωριά μας, μέρος δεύτερο: Αγιά Μαρίνα, Αλαμανιά.
358
post-template-default,single,single-post,postid-358,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Περιήγηση στα χωριά μας, μέρος δεύτερο: Αγιά Μαρίνα, Αλαμανιά.

Α. Αγιά Μαρίνα





Το χωριό μου είναι η Αγιά Μαρίνα στο Κόρθι της Άνδρου.
Η Αγιά Μαρίνα είναι περιτριγυρισμένη από πανύψηλα κυπαρίσσια. Έχει και μια μικρή πλατεία. Ακριβώς πάνω από αυτήν, υψώνεται ένα πανέμορφο καμπαναριό. Ανήκει στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και είναι στην είσοδο της αυλής της. Είναι πετρόχτιστο με πολλές καμάρες, αφού ξεπερνάει τα 15 μέτρα σε ύψος. Αυτές οι καμάρες είναι βαμμένες με ένα υπέροχο γαλάζιο. Στο κέντρο της κορυφής, υπάρχει ένας άσπρος σταυρός, ενώ το γύρο του έχει μικρούς μπλε σταυρούς. Επίσης, δίπλα υπάρχει μια βρύση , που το νερό της έρχεται από μια πηγή. Εκεί παλιά πήγαιναν οι γυναίκες και έπλεναν τα ρούχα τους στις σκάφες τις χτισμένες από πέτρα .
Το καμπαναριό μας, που φαίνεται σε όλο το μεγαλείο του από την πλατεία που υπάρχει εκεί κοντά, είναι το πιο
όμορφο αξιοθέατο του χωριού μου.
Γιώργος Ντούρας

Β. Αλαμανιά

Στο νησί μας τα χωριά είναι μοναδικά,το καθένα έχει και κάτι που το ξεχωρίζει.
Έτσι και το δικό μου χωριό η Αλαμανιά έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να ανακαλύψει κανείς.
Αρχικά, στην Αλαμανιά υπάρχει μια βρύση από τα παλιά χρόνια, που εκεί οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους μέσα σε δύο γούρνες οι οποίες υπάρχουν ακόμα εκεί.Από πάνω, κάποιο μέρος της έχει σκεπή από πέτρες και μέσα ρυάκια που κατεβαίνουν από το βράχο, ο οποίος απ’το πολύ νερό και απ’τα χρόνια έχει γίνει πράσινος. Τελικά αυτό το νερό πηγαίνει σε μια γούρνα, από εκεί σε μια χαμολάκα και τέλος, καταλήγει μετά από έναν μακρύ δρόμο, στον ποταμό.Τα παλιά χρόνια η βρύση μας, όπως την ονομάζουμε, ήταν έτσι ακριβώς,τώρα βέβαια την έχουμε επενδύσει λίγο, προσθέτοντας πλάκες κάτω, διάφορα παγκάκια και καθίσματα και έχουμε φτιάξει απο πάνω της ένα μικρό αυλιδάκι σαν μπαλκόνι, στο οποίο μπορείς να κάτσεις και να δείς την ωραία θέα του γηπέδου.Στην Αλαμανιά, όπως ακούσατε, έχουμε και το γήπεδο στο οποίο σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται αγώνες μεταξύ της ομάδας μας, του Αστέρα, και άλλων ομάδων απ’τα γύρω νησιά και τις γύρω περιοχές, αλλά και καθημερινές προπονήσεις απο μικρούς και από μεγάλους ποδοσφαιριστές.
Το χωριό μου το λατρεύω και αυτά τα στοιχεία το κάνουν να είναι ακόμη πιο όμορφο!
Φραντζέσκα Μανέτα

2 Comments
  • Διονύσης Μάνεσης

    2 Δεκεμβρίου 2009 at 06:50 Απάντηση

    Εγώ, ο άπατρις ( γεννήθηκα στην Αθήνα-μετράει;)
    διακρίνω και στα δύο κείμενά σας μια αγάπη για τον τόπο σας, που δεν είναι προσποιητή, που είναι φυσική και αβίαστη. Σας εύχομαι με τα χρόνια να μπορέσετε να τη μετατρέψετε σε πράξεις ανταπόδοσης – όπως η τωρινή σας ανάρτηση, ας πούμε.

  • μαθητής

    28 Ιανουαρίου 2010 at 13:19 Απάντηση

    Ευχαριστούμε πολύ και σας προσκαλούμε να έρθετε και να γνωρίσετε από κοντά τα χωριά μας.
    Φρατζέσκα Μανέτα
    Γιώργος Ντούρας

Post a Comment